PROSJEKTER / VÆRVARSLINGSMAST PÅ ÅKRA

VÆRVARSLINGSMAST PÅ ÅKRA

Værvarslingsmasta som sto vest på Holmahoien på Åkra var fra gammelt av et kjent landemerke som ga viktig informasjon om været til fiskere og sjøfolk. Masta ble reist rundt 1930 og var i daglig drift fram til krigen og værmeldingene fra Bergen kom til telegrafen i Åkrehamn flere ganger daglig. Ole ”Olemann” Olsen hadde jobben med å heise signalene. Når det var mørkt ble det brukt lyssignaler.

Signalmasten hadde en viktig historie å fortelle fram til krigens utbrudd. Da ble den tatt ned, men ble satt opp igjen når freden kom. Der sto den på sin plass fram til 80-tallet, men var lite i bruk i årene etter krigen og etter at sildefisket på 50-tallet tok slutt. Den ble ikke vedlikeholdt og ble til slutt tatt ned for godt.

Karmøy Vest Rotaryklubb engasjerte seg på begynnelsen av 90-tallet i å gjenreise ”stormvarselet” og har benyttet det i sin logo siden oppstart av klubben i 1979. 


Etter å ha kontaktet kulturkontoret i Karmøy kommune ble det vedtatt, i samarbeid med ildsjeler ved museet, å gjenreise masten på museumseiendommen i Grunnviken. Arbeidet forløp i 1993/94 og i desember 1994 var værvarslingsmasta gjenreist og omtalt i Haugesund Avis. Siden har den stått der med tilsyn fra museet`s ledelse til den ble tatt ned på grunn av plassmangel og behov for vedlikehold i 2012/13. Det ble besluttet å flytte den over sundet, langs Finklalandet (lokalt kalt Rotteholmen -  den lille holmen nærmere kaien heter Silkeholmen), fortsatt på Åkrehamn kystmuseum sin eiendom. Rotaryklubben tok utfordringen med å få den i stand og gjenreise den på ny plass.

Etter en omfattende overhaling med god hjelp fra Helge”smeden” Bergfjord, godt koordinert av Rotarymedlem Jan Fagervik, ble den gjenreist den 11.07.2013. Den står nå rett over sundet og er godt synlig fra tidligere plassering på museumskaien.


Det har vært en tidkrevende og omfattende jobb godt koordinert med assistanse fra Marton Jakobsen (Jakobsen Transport), spesialister i reising av mastre v/Geir Mannes og hjelpere fra egen klubb samt medlemmer i sjømannsforeningen. 

Gjennomføringsfase 11.07.2013

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Kulturhuset
Adresse: Rådhusveien 71
Postnummer: 4270
Sted: Åkrehamn
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:00:00
Møtespråk: no

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...